LIVE TEXT | Război în Ucraina. Competiția pentru influență între Gruparea Wagner și Ministerul rus al Apărării continuă. Rusia ar fi semnat un contract nou pentru achiziționarea de drone iraniene

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Competiția pentru influență între Gruparea Wagner și Ministerul rus al Apărării continuă. Rusia ar fi semnat un contract nou pentru achiziționarea de drone iraniene

Surse iraniene vorbesc că Rusia a achiziționat un număr necunoscut de drone Arash-2, care se presupune că sunt mai rapide și mai distructive decât dronele Shahed-136 care sunt utilizate în prezent de forțele ruse.

Expoziție în Kiev cu eroii căzuți pe câmpul de luptă, la Mariupol. Foto: Nexta TV

UPDATE 05.25 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Estul Ucrainei: (Linia râului Oskol-Kreminna)

Forțele ruse au continuat contraatacurile la vest de Kreminna pe 15 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la vest de Kreminna, în vecinătatea Novosadove (17 km nord-vest de Kreminna) și Terny (17 km vest de Kreminna). Un milblogger rus a reiterat afirmațiile că forțele ruse au recucerit Torske (la 14 km vest de Kreminna) și că forțele ucrainene au manevrat în jurul pozițiilor rusești de lângă Torske pentru a avansa până la granița raionului Svatove. Forțele ruse și ucrainene au continuat să facă schimb de focuri de artilerie de-a lungul liniei Oskol-Kreminna pe 15 octombrie. Surse ruse au susținut că forțele ruse au lovit concentrările de trupe și echipamente ucrainene în apropiere de Berestove, Hlushkiva, Kupiansk, Dvorchina, și Olhivka în regiunea Harkov și lângă Torske, regiunea Donețk și Makiivka, regiunea Lugansk. Surse ruse și de pe rețelele de socializare au raportat că forțele ucrainene au lovit poziții rusești în Severodonețk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna și au efectuat o lovitură comună asupra echipamentelor militare rusești în direcția Kupiansk.

Milbloggeri ruși au discutat pe larg pe 15 octombrie despre probabilitatea unei contraofensive ucrainene asupra Kreminnei și Svatove. Câțiva bloggeri ruși au afirmat că forțele ucrainene vor lansa probabil o ofensivă asupra pozițiilor rusești din Kreminna și Svatove și din jurul lor, în tandem cu operațiunile de contraofensivă ucrainene din regiunea Herson. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene intenționează să ia Svatove până pe 17 octombrie. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene sunt puțin probabil să lanseze un atac direct asupra Svatove și, în schimb, vor încerca să întrerupă autostrada care duce de la Svatove la Kreminna pentru a sprijini capturarea Kreminnei.

image

UPDATE 04.37 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Sudul Ucrainei: (Oblastul Herson)

Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au lansat o contraofensivă generală în nordul Oblastului Herson pe 15 octombrie. Numeroși milbloggeri ruși au raportat că forțele ucrainene au inițiat o acțiune mecanizată asupra pozițiilor rusești de-a lungul întregii linii de front care se desfășoară între Davydiv Brid în nord-vestul Oblastului Herson și Dudchany în nord-estul Oblastului Herson după efectuarea pregătirii concentrate de artilerie a câmpului de luptă. Mai multe surse ruse au susținut că trupele ucrainene au încercat să străpungă pozițiile ruse din nord-estul Oblastului Herson spre Beryslav și din nord-vestul Oblastului Herson către Ișcenka și Stadok. Aceste afirmații rusești rămân nefondate. Milbloggeri ruși au susținut cu tărie că trupele ruse au respins toate atacurile ucrainene. Milbloggeri ruși au precizat că elemente ale Brigăzii 126 de apărare de coastă și Brigăzii 810 indepenente de infanterie navală de gardă a flotei Mării Negre, Brigăzi 205 independente de infanterie motorizată Armatei 49 de Arme Întrunite, Brigăzi 140 combinate de rachete antiaeriene a Armatei a 29-a și Brigada 10 Spetsnaz cu destinație specială sunt angajate în lupte aprige și mențin apărarea în această zonă. Afirmația cu privire la rolul pe care îl joacă Brigada 126 de Apărare de Coastă este demnă de remarcat în lumina rapoartelor despre starea de epuizare a brigăzii.

image

Oficialii militari ucraineni au menținut tăcerea operațională cu privire la manevrele terestre ucrainene din regiunea Herson pe 15 octombrie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că trupele ucrainene au distrus un depozit de muniții rusești în raionul Beryslav pe 14 octombrie. Sursele militare ucrainene au indicat altfel că trupele ucrainene își continuă campania de interdicție împotriva activelor militare rusești și a zonelor de concentrare din întreaga regiune a Hersonului.

UPDATE 03.48 Efortul principal al Rusiei — Estul Ucrainei — Donețk (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Forțele ruse au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk pe 15 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești lângă Bakhmut, la nord-est de Bakhmut lângă Spirne, Berestove, Yakovlivka și Bakhmutske și la sud de Bakhmut, lângă Optyne și Ivanhrad. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au distrus un reptransmițător de unde scurte, perturbând un sistem ucrainean Starlink în zona Bakhmut-Soledar. Surse ruse au susținut că luptele sunt în desfășurare în zona Soledar, la nord-est de Bakhmut și că forțele ruse intensifică operațiunile nespecificate în zonă.Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske, Nevelske și Krasnohorivka și lângă Marinka, Novomykhailivka și Pobieda, la sud-vest de orașul Donețk.

image

UPDATE 03.48 Efortul Rusiei — Efort de sprijin – Axa de Sud (obiectiv rusesc: menținerea pozițiilor din prima linie și securizarea zonelor din spate împotriva atacurilor ucrainene)

Forțele ucrainene au lovit probabil mijloacele militare rusești situate de-a lungul liniilor de comunicație terestre rusești (GLOC) în Oblastul Zaporijia și sudul Oblastului Donețk pe 15 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit patru sisteme de apărare antiaeriană S-300 în Berdyansk, Regiunea Zaporijia. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au lovit concentrări de personal rusesc în zonele Orikhiv (intersecția T0803, T0812, T0815 și T0408), Kinski Rozdory (intersecția T0803 și T0815) și Tokmak (intersecția T0401 și P37). ), ucigând 100 de militari ruși. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au interceptat 18 runde HIMARS și Olkha lângă Svobodne, regiunea Donețk (lângă intersecția N20-T0512 la nord de Mariupol) și alte zone ale Ucrainei. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat că forțele ucrainene au lovit o bază militară rusă din Melitopol peste noapte, în perioada 14-15 octombrie, iar ministrul adjunct de interne al Republicii Populare Lugansk, Vitali Kiselyov, a susținut că forțele ruse au doborât două drone care transportau explozibili în apropierea orașului. Forțele ucrainene vor continua probabil să vizeze forțele ruse care operează pe și prin aceste GLOC-uri rusești rămase în sudul Ucrainei, după atacul Podului Strâmtoarea Kerci.

Rușii au un nou obiectiv: vor să ajungă iar la Berlin. Foto: Nexta TV via Twitter

Rușii au un nou obiectiv: vor să ajungă iar la Berlin. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 02.56 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat la vest de Hulyaipole pe 15 octombrie și au continuat loviturile de rutină de artilerie în vestul Zaporijia, Mykolaiv și Oblastul Dnipropetrovsk. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au vizat infrastructura din orașul Zaporijia cu rachete S-300 și drone kamikaze. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au vizat orașul Mykolaiv, Ochakiv, Kryvyi Rih și alte zone nespecificate din regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk cu drone kamikaze. Surse ruse și ucrainene au mai raportat că forțele ruse au continuat loviturile de rutină cu artilerie, MLRS și drone kamikaze împotriva Nikopol, Marhanets și Chervonohryhorivka pe malul de nord al râului Nipro.

Forțele ruse au lansat o rachetă de croazieră, probabil o rachetă de croazieră Oniks folosind un sistem Bastion, de la Sevastopol, Crimeea, pe 15 octombrie. Un analist OSINT a evaluat că racheta este probabil o rachetă de croazieră antinavă P-800 Oniks cu o capacitate secundară de a loviți ținte terestre.[Șeful ocupației de la Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a susținut că lansarea rachetelor a fost un exercițiu de antrenament de apărare aeriană, dar filmările din lansare par incompatibile cu lansările de rachete antiaeriene.

UPDATE 01.17 Activitatea în zonele ocupate de ruși (obiectiv rusesc: consolidarea controlului administrativ al zonelor ocupate și anexate; integrarea forțată a civililor ucraineni în sistemele socioculturale, economice, militare și de guvernare ale Rusiei)

Oficialii ruși și din administrația de ocupație au continuat să adopte restricții privind circulația și să desfășoare activități stricte de aplicare a legii în teritoriile ocupate de ruși pe 15 octombrie. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat pe 14 octombrie că forțele ruse intensifică inspecțiile la punctele de control și verifică cu atenție conținutul telefoanele și mașinile rezidenților, precum și efectuarea mai multor raiduri în casele rezidenților. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat, de asemenea, că forțele ruse au arestat două persoane în regiunea Herson pentru opinii pro-ucrainene și le-au jefuit proprietățile pentru echipament, îmbrăcăminte și bani. Șeful administrației de ocupație din Herson, Vladimir Saldo, a declarat pe 15 octombrie că agențiile de aplicare a legii din Rusia și ocupația arestează „infractorii” în fiecare zi. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că oficialii ruși și din administrația de ocupație întocmesc liste cu rezidenții care refuză să coopereze cu forțele ruse din Berdiansk, regiunea Zaporijia, unde infracțiunile pot include refuzul de a recunoaște Berdianskul ca oraș rusesc. Consilierul șefului Oblastului Herson, Serhey Khlan a raportat pe 15 octombrie că forțele ruse au împușcat un bărbat în propriul apartament din orașul Herson, după ce acesta a refuzat să coopereze cu cerințele oficialilor administrației de ocupație.Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat pe 15 octombrie că oficialii ruși și din administrația de ocupație au permis în ultimele două săptămâni și jumătate să treacă doar 200 de mașini prin punctul de control Vasylivka, unde mai mult de 4.000 de oameni stau încă la coadă pentru a intra în regiunea Zaporijia, aflată sub controlul Ucrainei.

UPDATE 00.26 Este posibil ca Rusia să fi semnat un nou contract cu Iranul pentru furnizarea de drone Arash-2. Canalele Telegram ucrainene și ruse au raportat informații „sigure” din surse iraniene nespecificate că Rusia a achiziționat un număr necunoscut de drone Arash-2, care se presupune că sunt mai rapide și mai distructive decât dronele Shahed-136 care sunt utilizate în prezent de forțele ruse. Comandantul forțelor terestre iraniene, generalul de brigadă Kiomars Heydari, a susținut anterior, la începutul lunii septembrie, că dronele Arash-2 au capabilități unice la distanță lungă și ar putea viza orașe din Israel, cum ar fi Tel Aviv și Haifa, din baze din Iran. Rapoartele conform cărora Moscova continuă să se bazeze pe Teheran pentru muniții distructive sunt în concordanță cu un raport al Departamentului de Trezorerie al SUA care sugerează că Rusia își epuizează rapid aprovizionarea cu microelectronice care sunt critice pentru complexul militar-industrial, deoarece nu poate înlocui componentele cheie. indisponibile din cauza sancțiunilor. Probabil că Rusia va continua să-și folosească relația cu Iranul pentru a eluda sancțiunile, deși este foarte puțin probabil ca forțele ruse să folosească Arash-2 cu un efect mai mare decât au folosit modelul Shahed-136.

ȘTIRE INIȚIALĂ Compania militară privată a grupului Wagner continuă probabil eforturile de a-și afirma supremația asupra Ministerului rus al Apărării (MOD) și a forțelor terestre convenționale ruse. Un videoclip postat pe rețelele de socializare pe 13 octombrie îi arată pe militarii Brigăzii 126 de Apărare de Coastă ai Flotei Mării Negre într-o locație nespecificată din regiunea Herson, plângându-se că luptă în zonă de la începutul războiului fără pauze sau rotație de trupe. Militarii au afirmat că sunt „zdrobiți” de forțele ucrainene și au subliniat că au un BTR (transport blindat de personal) pentru 80 de persoane, ceea ce le limitează foarte mult manevrabilitatea. După difuzarea videoclipului, un canal Telegram afiliat Grupului Wagner a anunțat pe 14 octombrie că, recent, conducerea Grupului Wagner a decis să transfere patru vehicule de teren către Batalionul 126 de Apărare Coastă, în sprijinul eforturilor lor de a menține prima linie în Oblastul Herson. Acest ajutor este demn de remarcat, în lumina evaluării anterioare a ISW, conform căreia finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigozhin încearcă în mod activ să-și câștige favoarea președintelui rus Vladimir Putin și să deosebească forțele Grupului Wagner de forțele convenționale ale Ministerului Apărării. Mișcarea de a dona echipamente de bază unui detașament de forțe terestre convenționale ruse poate fi o critică implicită a aparentei incapacități a Ministerului de a furniza astfel de echipamente necesare propriilor soldați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?